. Громадянин Сидоров помер та не залишив заповіту. Відомо, що у нього є такі родичі: дочка, сестра, двоюрідна сестра, усиновлений син, рідна тітка, дружина. Проаналізуйте і визначити, хто із зазначених осіб буде мати право на спадкування. Визначте чергу спадкування. Обґрунтуйте висновки за Цивільним кодексом України.
Ответ
0/5 (0 оценок)
0
Olyun4ik 1 год назад
Светило науки - 2570 ответов - 0 раз оказано помощи

Відповідь:

Спершу трішки теорії:

Ст. 1258.  1. Спадкоємці  за  законом  одержують  право  на  спадкування почергово.

2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує  право на спадкування  у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усу-нення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття....

Ст. 1260. 1. У разі спадкування за законом усиновлений та його нащадки, з одного боку, та усиновлювач і його родичі - з другого, прирівнюються до родичів за походженням.

Ст. 1261. У  першу  чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Ст. 1262.  1. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Ст. 1263.  1. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

Ст. 1264. 1. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Ст. 1265. 1. У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Ст. 1266.  Спадкування за правом представлення.... 4. Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

А тепер згідно зазначених вище статей "сортуємо" спадкоємців.

Після смерті Сидорова його спадкоємцями за законом є:

- спадкоємці першої черги в порядку вимог ст. 1261 ЦКУ: дружина, рідна дочка, а також усиновлений син (згідно вимог ст. 1260 ЦКУ усиновлені прирівнюються до родичів за походженням)

- спадкоємці другої черги в порядку вимог ст. 1262 ЦКУ: сестра;

- спадкоємці третьої черги в порядку вимог ст. 1263 ЦКУ: рідна тітка, а також, можливо, двоюрідна сестра за правом представлення (ст. 1266 ЦКУ), при умові, що її батько чи мати, які є рідним дядьком чи тіткою Сидорова, померли до відкриття спадщини (тобто, раніше Сидорова).

- Якщо двоюрідна сестра не має права спадкувати за правом представлення, то вона відноситься до спадкоємців п"ятої черги (ст. 1265 ЦКУ)

Пояснення: