Зробити слайд на тему „ Предмет і пріоритетні завдання кримінальної психології “.
Ответ
5/5 (1 оценка)
0
petrenko666 1 год назад
Светило науки - 8 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Кримінальна психологія (від лат. Criminalis - злочинний) - це галузь юридичної психології.

Кримінальна психологія (В.Л.Васильєва)- вивчає психологічні закономірності формування злочинної установки і злочинного умислу, психологічні аспекти підготовки і скоєння злочину, створення злочинного стереотипу поведінки; досліджує особистість злочинця і психологічні шляхи впливу на нього; досліджує психологічні особливості злочинних груп і осо­бливо — психологічні аспекти злочинності через необережність.

Кримінальна психологія вивчає психологічні механізми правопорушень і психологію правопорушників, проблеми утворення, структуру, функціонування та розпадання злочинних груп.

Кримінальна психологія - галузь юридичної психології, що вивчає психологію злочинців, психологічні механізми скоєння злочинів окремими особами та злочинними групами, психологічні аспекти провини і юридичної відповідальності.

Кримінальна психологія – галузь юридичної психології, яка вивчає психологічні механізми правопорушень і психологію правопорушників, психологічні проблеми утворення, структури, функціонування і розпаду злочинних груп.

Кримінальна психологія вивчає закономірності, пов’язані з формуванням злочинної установки, утворенням злочинного умислу, підготовки і здійснення злочину, а також, створенням злочинного стереотипу поведінки. Вона досліджує особу злочинця і злочинної групи, а також психологічні шляхи впливу на цю особу і групу.

У рамках кримінальної психології досліджуються психологічні особливості особистості не тільки насильницьких, але і корисливих злочинців, структура та психологічні особливості злочинних груп. Кримінальна психологія, будучи самостійною гілкою більш широкої науки - юридичної психології, вивчає психічні явища, факти, психологічні механізми і психологічні закономірності особистості злочинця, скоєних ним злочинів і злочинності як масового соціального явища.

Вона розглядає злочин як прояв психічної конституції особистості. Вона встановлює і досліджує різні типи злочинців (кримінальна типологія), а також ознаки і прийоми їх розпізнавання (кримінальна диференціальна діагностика). Говорячи взагалі, вона вивчає всі ті психічні стани особистості, які надають той чи інший вплив на кримінальну відповідальність.

У вітчизняних дослідженнях з кримінальної психології вивчаються:внутрішній світ ув’язнених;

побутові умови злочинного світу; принципи інтерпретації показань свідків (причини появи в них помилок); методика та теорія судово-психологічної експертизи; психологія відхиляється (злочинне, адиктивна, суїцидальну та інші види ).

Предметом кримінальної психології є види, якісні характеристики, взаємозв'язку психічних явищ, які виступають внутрішніми детермінантами злочинної поведінки індивіда, групи і злочинності в суспільстві, а також механізми та закономірності формування і прояву цих явищ в породженні злочинних діянь. Предметом вивчення є психологія скоєння злочинного діяння, провини і відповідальності. Предмет кримінальної психології складають не окремі психічні процеси, у можливому уявному їх відокремленні, а особистість у відомому колі її проявів, що відносяться до області злочину або боротьби з останнім.

Об'єктом наукових досліджень кримінальної психології є психічні явища, що детермінують злочинну поведінку індивіда, групи і злочинність у суспільстві.

Розкриваючи більш детально предмет кримінальної психології і, відповідно, її теоретичні завдання, необхідно відзначити, що вона покликана вивчати: закономірності та механізми психічної регуляції злочинної поведінки, а також психологічні особливості злочинів різних видів; види, структури та якісні характеристики криміногенно значущих психологічних властивостей особистості злочинця, а також психологічні особливості особистості злочинців різних типів; психологічні закономірності та механізми формування криміногенної особистості, тобто особистості, схильної до вчинення злочину; характеристики соціально-психологічних явищ, властивих злочинним групам, психологічні особливості злочинних груп різних типів і більш широких спільнот злочинців; види і характеристики соціально-психологічних явищ у суспільстві, які виступають детермінантами злочинності, закономірності їх формування; психологічні закономірності впливу соціальних умов, обставин ситуації та поведінки потерпілого на злочинну поведінку, психологічні закономірності та механізми впливу соціальних умов на злочинність в певних соціальних групах і суспільстві в цілому.