чим система управління діоклетіана та константина відрізнялася від попередньої системи (принципату)
Ответ
1/5 (4 оценки)
5
vrshvets 2 года назад
Светило науки - 6 ответов - 0 раз оказано помощи

Діоклетіан відокремив і розширив цивільну і військову служби імперії і реорганізував провінційні дивізії імперії, створивши найбільший і найбільш бюрократичний уряд в історії імперії. Він створив нові адміністративні центри в Нікомедії, Медіоланум , Антіохії і Трірі, ближче до кордонів імперії, ніж традиційна столиця в Римі .

Грунтуючись на тенденціях третього століття в прагненні до абсолютизму , він назвав себе самодержцем, піднявшись над масами імперії з нав'язливими формами придворних церемоній і архітектури . Бюрократичне і військове зростання, постійні кампанії та будівельні проекти збільшили витрати держави і зажадали всеосяжної податкової реформи. З 297 р.., Імперське оподаткування було стандартизовано, стало більш справедливим і стягувалася в швидкому темпі.

Не всі плани Діоклетіана були успішними: указ про максимальні ціни (301), його спроби «приборкати» інфляцію через контроль над цінами була контрпродуктивною і швидко стали ігноруватися. Незважаючи на те, що Діоклетіанівська система управління була ефективною, коли він правив, тетрархічна система розсипалася незабаром після його зречення через конкуренцію династичних вимог Максенція і Костянтина, дітей Максиміана і Констація відповідно. Переслідування Діоклетіана (303-11), останнє, наймасштабніше і кровопролитної офіційне переслідування християнства, яке, тим не менш, не знищило християнську імперську співтовариство. Навпаки, після 324 р.. Стало привілейованою релігією імперії під її першим християнським імператором Костянтином Великим .

Незважаючи на ці невдачі і проблеми, реформи Діоклетіана докорінно змінили структуру римського імператорського уряду і стабілізувати імперію в економічному і військовому відношенні, дозволивши імперії залишатися