Сполучені посудини.МАНОМЕТРИ
Конспект пжжж очень срочно
Ответ
0/5 (0 оценок)
0
cea2 1 год назад
Светило науки - 34 ответа - 0 раз оказано помощи

Манометр - це прилад для вимірювання тиску рідини або газу в сполучених посудинах.

В сполучених посудинах, тобто в системі з кількома посудинами, взаємодіють рідини або гази, тому можна вимірювати тиск у різних точках системи, використовуючи манометри.

Манометри бувають різних типів, залежно від того, який тиск вони вимірюють та яким чином працюють. Наприклад, ртутні манометри вимірюють тиск, порівнюючи тиск рідини з тиском ртуті в замкнутій трубці. Електронні манометри вимірюють тиск, використовуючи сенсори, що реагують на зміни тиску.

У сполучених посудинах манометри можуть бути встановлені для контролю тиску на різних етапах системи, наприклад, в магістральних трубах або в кожній окремій посудині. Це дозволяє вимірювати тиск та контролювати рівномірність розподілу рідини або газу в системі.

Таким чином, манометри є важливими інструментами для контролю тиску в системах сполучених посудин. Вони дозволяють вимірювати тиск на різних етапах системи та контролювати її ефективність.

Ответ
0/5 (0 оценок)
0
mira5464 1 год назад
Светило науки - 4 ответа - 0 раз оказано помощи
Сполучені посудини широко застосовуються в побуті й техніці. Відомий усім чайник являє собою дві сполучені посудини. За принципом сполучених посудин діють системи водопроводів. Обов’язковим елементом такої системи є водонапірна вежа — резервуар, піднятий на таку висоту, щоб рівень води в ньому був вищеспоруд, до яких подається вода.
За принципом сполучених посудин працюють і шлюзи, за допомогою яких судна долають перешкоди на ріках: пороги, греблі й ін.
Неподалік від С.-Петербурга знаходиться Петергоф — ансамбль парків, палаців і фонтанів. Це єдиний ансамбль у світі, фонтани якого (їх понад 100) працюють без насосів і складних водонапірних споруджень. Тут використовується принцип сполучених посудин — різниця в рівнях, на яких розташовані фонтани й ставки-водосховища.
Рівень рідини в сполучених посудинах залежить від зовнішнього тиску. Це явище використане для побудови рідинних манометрів — приладів для вимірювання тиску.
Рідинний манометр складається з металевого або дерев’яного вертикального корпуса, на якому закріплена U-подібна скляна трубка й шкала для вимірювання висоти рівня рідини в кожному коліні трубки.
На рисунку ви бачите U-подібний манометр із підфарбованою водою. Правий його кінець сполучається з атмосферою. За допомогою шланга до манометра приєднана посудина, що на початку досліду теж сполучається з атмосферою. При цьому рівні води в манометрі перебувають біля відмітки 0 см. Потім, відкачуючи насосом повітря, зменшують його тиск у посудині. При цьому вода в манометрі зміщується вліво. З’ясуємо, чому це відбувається.
У манометрі на праву поверхню води діє атмосферний тиск, а на ліву — менший тиск. Через нерівність тисків вода й зміщується вліво. Змістившись, вода зупиняється, отже, тиск ліворуч від точки «В» дорівнює тиску праворуч від неї. Прирівняємо ці тиски:


У лівій частині цієї рівності записана сума тиску в посудині й тиску стовпа води ліворуч. У правій частині рівності — сума атмосферного тиску й тиску стовпа води праворуч. Підставляючи чисельні значення, одержуємо:


Звідси:

.
Рівність показує, що щодо атмосферного тиску тиск у посудині на 4 кПа менше. Це значення ми дізналися саме завдяки манометру. Легко підрахувати й абсолютний тиск у посудині: .
Отже, U-подібна трубка, заповнена рідиною, є приладом для вимірювання тиску — відкритим рідинним манометром.