ДАЮ СТО БАЛІВ!!!
Розв\'язати задачу з Цивільного права.
Вказати використані статті Цивільного кодексу України.

Чекаленко пред’явила позов до Сичової про стягнення з неї 80 000 грн. У позовній заяві Чекаленко посилалася на те, що вона хотіла купити квартиру Сичової, та передала останній аванс у сумі 80 000 грн. Про отримання зазначеної суми Сичова видала розписку, де вказала, що вказана сума отримана нею як завдаток за договором купівлі-продажу квартири. Через кілька днів Чекаленко зателефонувала Сичовій і сказала, що відмовляється від договору і вимагала повернення зазначеної суми. Сичова повернути гроші відмовилась, посилаючись на норми ЦК про завдаток. Суд відмовив в задоволенні позовних вимог Чекаленко.

Дайте визначення завдатку. Чим завдаток відрізняється від авансу? Чи може в даному випадку мова йти про завдаток? Чи вірне рішення виніс суд? Дайте розгорнуту відповідь

Ответ
0/5 (0 оценок)
0
larisochkaguzeeva77 3 месяца назад
Светило науки - 4 ответа - 0 раз оказано помощи

Визначення завдатку та його відмінність від авансу

Завдаток - це грошова сума або інше майно, яке одна сторона передає іншій як доказ укладення договору і забезпечення його виконання. Завдаток виконує дві основні функції: забезпечувальну (гарантує виконання договору) та платіжну (враховується в рахунок виконання зобов'язань).

Аванс - це попередній платіж, який сплачується в рахунок майбутнього виконання зобов'язань за договором. Аванс виконує виключно платіжну функцію і не має забезпечувальної функції.

Основні відмінності завдатку від авансу:

Правова природа: Завдаток має подвійне значення – він і забезпечує виконання договору, і враховується в рахунок майбутніх платежів. Аванс є лише попереднім платежем і не має забезпечувальної функції.

Правові наслідки: Якщо договір не виконується з вини сторони, яка дала завдаток, завдаток залишається у сторони, що його отримала. Якщо договір не виконується з вини сторони, що отримала завдаток, вона повинна повернути завдаток у подвійному розмірі. Щодо авансу, якщо договір не виконується, аванс повертається платнику без жодних додаткових санкцій.

Чи мова йде про завдаток у даному випадку?

У даному випадку Сичова видала розписку, в якій зазначила, що сума отримана як завдаток за договором купівлі-продажу квартири. Завдаток за своєю суттю є забезпечувальною сумою, що гарантує виконання зобов'язань за договором.

Чи вірне рішення виніс суд?

Суд виніс рішення відмовити у задоволенні позовних вимог Чекаленко. Це рішення є обґрунтованим з точки зору чинного законодавства, якщо виходити з наступних міркувань:

Законодавче регулювання: Відповідно до Цивільного кодексу України, якщо сторона, яка дала завдаток, відмовляється від виконання договору, завдаток залишається у сторони, яка його отримала.

Розписка про завдаток: У розписці Сичової чітко вказано, що сума отримана як завдаток. Це означає, що сторони домовилися про завдаток, а не аванс.

Правові наслідки відмови: Чекаленко відмовилась від договору, тому відповідно до норм Цивільного кодексу України, Сичова мала право залишити завдаток у себе.

Отже, суд правильно відмовив у задоволенні позовних вимог Чекаленко, оскільки її дії підпадають під правові наслідки відмови від договору зі сторони, яка дала завдаток.