Терміново!!! Розв\'яжіть кейси на Професійну етику, відповідно до нормативно правових актів професійної етики, та відповідних статей.
Кейс 3:
Прокурор М., чекаючи судового засідання у кримінальній справі у приміщенні суду, дав інтерв\'ю журналістам щодо обставим справи, яка буде розглядатись. М. сказав, що обвинувачений О. є злочинцем, так як він скоїв крадіжку, що підтверджено матеріалами досудового слідства і тому О. скоро потрапить до колонії. Крім того, М. дозволив собі образливі висловлювання у бік О. Судове засідання було перенесено на наступний тиждень через хворобу судді. Ввечері інтерв\'ю з прокурором, в якому він називає О. злочинцем було показано по телебаченню. Які норми порушив прокурор М.?
Дайте правову оцінку ситуації.
Кейс 4. Прокурору А., який є керівником місцевої прокуратури, зателефонував керівник регіональної прокуратури В. та надав доручення підготувати звіт щодо стану здійснення прокурорами прокуратури нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах (за попередній та поточний квартали). Звіт у письмовій формі мав бути надісланий електронною поштою протягом двох діб. А. В грубій формі відмовився виконувати це доручення. Дайте оцінку ситуації з точки зору етики прокурора та дайте правову оцінку ситуації. Чи мало бути це доручення виконано? Відповідь обґрунтуйте.
Ответ
0/5 (0 оценок)
0
viktoriakeroglo 2 месяца назад
Светило науки - 29 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Объяснение:

Кейс 3 відповідно до Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів ст. 4 Основні принципи професійної етики та поведінки прокурорів:

Професійна діяльність прокурорів ґрунтується на принципах:

- верховенства права та законності;

- поваги до прав і свобод людини і громадянина, недопущення дискримінації;

- незалежності та самостійності;

- політичної нейтральності;

- презумпції невинуватості;

- справедливості, неупередженості та об'єктивності;

- професійної честі і гідності, формування довіри до прокуратури;

- прозорості службової діяльності, конфіденційності;

- утримання від виконання незаконних наказів та вказівок;

- недопущення конфлікту інтересів;

- компетентності та професіоналізму;

- доброчесності, зразковості поведінки та дисциплінованості;

- поваги до незалежності суддів.

У Другому розділі розкривається більш детальна інформація про принципи, в данній ситуації прокурор порушив принцип поваги до прав і свобод людини і громадянина, недопущення дискримінації, в якому зазначено, що Прокурор повинен ставитися до людей справедливо, уважно, доброзичливо, згідно із загальнолюдськими принципами моралі, не допускаючи дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Принцип Презумпція невинуватості, Прокурор має керуватися принципом презумпції невинуватості на всіх етапах кримінального провадження. Він повинен враховувати всі обставини незалежно від того, свідчать вони проти підозрюваного (обвинуваченого) чи на його користь, вживати заходів для гарантування права особи на справедливий судовий розгляд.При виконанні прокурором повноважень у кримінальному провадженні поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

Кейс 4 Доброчесність, зразковість поведінки та дисциплінованість

При виконанні службових обов'язків прокурор має дотримуватися загальноприйнятих етичних норм поведінки, бути взірцем доброчесності, вихованості і культури. Порушення службової дисципліни, непристойна поведінка є неприпустимими для прокурора і тягнуть за собою передбачену законом відповідальність. Дане доручення повино було бути виконаним так як входить до службових обовязків прокурора.