Продавець Клімов був притягнутий до кримінальної відповідальності. Внаслідок амністії кримінальна справа по відношенню Клімова була припинена. Чи впраєі керівництво магазину звільнити Клімова з роботи. Якщо так, то на якій підставі? Чи вправі магазин предʼявити до нього позов про відшкодування нанесеного збитку? В який строк і куди предʼявляють такі позови? За трудовим кодексом
Ответ
0/5 (0 оценок)
0
Pavelkdhfhfnd 2 месяца назад
Светило науки - 9 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Чи вправі керівництво магазину звільнити Клімова з роботи?

Так, керівництво магазину має право звільнити Клімова з роботи.

На якій підставі?

На підставі пункту 8 статті 41 Кодексу законів про працю України:

> 8) вступу в законної сили обвинувального вироку суду, яким працівника засуджено (за винятком випадків звільнення від покарання з випробуванням) за вчинення злочину за місцем роботи, якщо інше не передбачено законом або колективним договором.

Чи вправі магазин пред'явити до нього позов про відшкодування нанесеного збитку?

Так, магазин має право пред'явити до Клімова позов про відшкодування нанесеного збитку.

В який строк і куди пред'являють такі позови?

Такі позови пред'являються протягом одного року з дня виявлення заподіяної шкоди. Позови подаються до суду за місцем проживання відповідача або за місцем заподіяння шкоди.

За трудовим кодексом

Стаття 136 Кодексу законів про працю України встановлює, що працівник зобов'язаний відшкодувати шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на нього трудових обов'язків, якщо шкода заподіяна винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника.

Розмір шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації працівником, визначається за фактичними втратами, на підставі яких визначається сума, яку слід стягнути з винного працівника. У разі втрати або пошкодження майна розмір шкоди визначається виходячи з вартості майна на момент заподіяння шкоди, а в разі втрати майна — також з урахуванням вартості відновлення майна.