Твір Актуальність комедії \'Мина Мазайло \"в наш час.
Ответ
5/5 (1 оценка)
0
aktor3500 2 месяца назад
Светило науки - 50 ответов - 0 раз оказано помощи

Відповідь:

Комедія Миколи Куліша "Мина Мазайло" написана в 1920-х роках, але вона не втрачає своєї актуальності й сьогодні. У п'єсі руйнуються проблеми, які є місцем для українського суспільства впродовж багатьох десятиліть і донині залишаються відкритими та обговорюваними.

Вперше Куліш піднімає питання національної самоідентифікації та гідності. Головний герой Мина Мазайло намагається відректися від свого українського коріння, змінити прізвище на російське, позбутися рідної мови. Такий конфлікт національної належності й досі є злободенними частинами українців, які намагаються дистанціюватися від своєї культури чи навіть зневажати її.

По-друге, п'єса підвищує тему українізації та офіційного статусу української мови в тогочасній більшовицькій державі. Боротьба персонажів навколо українського питання і державної політики в цій сфері знайома нам і в новітньому історичному контексті з мовним законодавством, квотами української мови тощо.

Також Куліш гостро висміює зростання української інтелігенції, прагнення відсторонитись від свого народу заради соціального успіху та кар'єрного зростання. Ця проблема актуальна і сьогодні, коли частина освічених українців продовжує підтримувати російську мову більшою престижністю та прагне її вживання.

Отже, комедія "Мина Мазайло" не втрачає своєї злободенності і в наш час. Національно-культурна ідентичність, конфлікт між українською та російською мовами, роль інтелігенції у збереженні національних цінностей – усі ці питання не вичерпали його гостроти і вимагають подальшого осмислення в суспільному дискурсі.