На основі екологічної піраміди визначте, скільки потрібно зелених рослин,
щоб у лісі виріс і зміг існувати один яструб масою 10 кг.
Ответ
0/5 (0 оценок)
0
rhfcfdtw 2 месяца назад
Светило науки - 1128 ответов - 0 раз оказано помощи

Відповідь:

1000кг

Пояснення:

Складаємо харчовий ланцюг:

(продуцент-рослина)-> (консумент 1 порядку-рослинаїдна тварина)

->(консумент 2порядку -хижий птах)

рослини->мишка->яструб

1000кг ->100кг->10кг  

Згідно з правилом екологічної піраміди на кожен трофічний рівень переходить не більше ніж 10 % енергії, отже, знаючи масу яструба, можна обчислити потрібну масу рослинності.

Маса птаха яструба – 10 кг, отже  потрібно 100 кг мишей, а рослин-1000кг

Відповідь: потрібно 1000кг зелених рослин,

щоб у лісі виріс і зміг існувати один яструб масою 10 кг.

Пояснення:

Правило екологічної піраміди:

При переході енергії на наступний трофічний рівень лише 10 % від неї використовується для продукування нової біомаси, стаючи запасеною енергією (решта витрачається в процесах метаболізму). Отже, у піраміді біопродуктивності кожний наступний рівень становить приблизно 10 % від попереднього.

піраміда чисел– відображує чисельність окремих організмів на кож­ному рівні, причому загальне число особин, що беруть участь у ланцюгах живлення, з кожним наступним рівнем зменшується

піраміда біомаси– відображує кількісне співвідношення маси органічної речовини на трофічних рівнях; при цьому сумарна маса рослин виявляється більшою, ніж біомаса всіх травоїдних організмів, маса яких, у свою чергу, перевищує масу всіх хижаків;

• піраміда енергії– відображує кількість енергії, яка запасається (в їжі) на кожному рівні, причому на кожному наступному трофічному рівні кількість біомаси, що утворюєть­ся за одиницю часу, є більшою, ніж на попередньому.